Greta Garbo, povestea actritei care s-a retras la 36 de ani din lumea filmului si nu s-a mai intors

Pe 18 septembrie 1905 se nastea Greta Garbo, o actrita de o frumusete clasica, cu un aer misterios, enigmatic, devenita un simbol al Hollywoodului anilor ’30.  

I s-a spus „Sfinxul Suedez”, pentru ca foarte rar era vazuta zambind. Marturie stau mii de poze in care este surprinsa cu o atitudine care i-a atras si alt supranume: „Divina”.

Nimic din copilaria Gretei Lovisa Gustafsson petrecuta in Stockholmul natal nu anunta destinul uneia dintre cele mai cunoscute actrite ale secolului trecut. Avea 14 ani cand tatal sau a murit, iar ea a fost nevoita sa renunte la scoala si sa lucreze ca vanzatoare intr-un magazin. Frumusetea ei a atras atentia angajatorilor, iar Greta a aparut in reclamele magazinului publicate in ziarele suedeze.

Pana nu a fost protagonista unui clip publicitar al aceluiasi magazin, nu se gandise la o cariera in lumea filmului. A fost suficient sa fie remarcata de regizorul suedez Mauritz Stiller care, in 1924, a distribuit-o in filmul „Gosta Berlings Saga” / „Legenda lui Gosta Berling”. A fost momentul in care si-a intrerupt studiile la Academia Regala de Teatru din Suedia, unde castigase o bursa.

Doi ani mai tarziu, a semnat un contract cu MGM si a ajuns in ispititoarea lume a Hollywoodului. A jucat in „Torentul” (1926), prima productie americana din cariera ei, un film mut, in care nu a spus niciun cuvant in engleza.

Greta Garbo a fost nominalizata de trei ori la Oscar pentru rol principal feminin

Acesta a fost inceputul carierei uneia dintre cele mai misterioase actrite de la Hollywood. A fost nominalizata de trei ori la Oscar pentru rolurile  principale din  „Romance” (1930), „Anna Christie” (1930) si „Camille” (1936). A castigat abia in 1955 un trofeu pentru „rolurile sale de neuitat”.  Nu s-a dus sa-l ia.

Primul rol vorbit din cariera ei a fost in „Anna Christie”, productie care a avut un succes imens. Greta Garbo ajunge sa fie una dintre cele mai ravnite actrite din generatia ei, iar talentul si frumusetea ei o fac sa devina actrita cel mai bine platita de la Hollywood. Anii ’30 sunt anii Gretei Garbo in Cetatea Filmului. Roluri memorabile a avut si in „Grand Hotel”, „Queen Christina”, „Anna Karenina” si „Ninotchka”.

In 1941, a jucat in „Two-Faced Woman” / „Femeia cu doua fete”, un film frivol, care nu s-a bucurat deloc de succes. A fost ultimul film in care a aparut Greta Garbo. Avea 36 de ani. A spus ca se retrage temporar si se va intoarce pe platourile de filmare dupa ce se termina razboiul. De-a lungul a douazeci de ani s-a zvonit ca va mai aparea, dar, din diverse motive, niciun proiect nu s-a finalizat. Cariera ei s-a incheiat in 1941.

Fascinatia pentru viata ei insa a continuat zeci de ani, pana in ziua in care a murit la un spital din Manhattan, in 1990, la varsta de 84 de ani. In ultimii ani a calatorit mult, in Elvetia, pe Riviera Franceza, in Italia. Era cetatean american din 1951 si pentru mai mult de 40 de ani casa ei a fost un apartament din Manhattan.

Greta Garbo: „Viata ar fi minunata, daca am sti ce sa facem cu ea”

Pe cat de exotica, frumoasa, expansiva era pe ecran, pe atat de retrasa a fost in viata privata. Zeci de ani jurnalistii au alergat pe urmele ei in cautare de cancanuri. Nu dadea interviuri, nu vorbea despre viata ei privata. Intr-o rara declaratie pe care a oferit-o reporterilor a spus: „Ma exprim doar prin rolurile mele, nu in cuvinte, si de aceea incerc sa evit sa vorbesc cu presa.”

Obsesia ei pentru protejarea vietii private a fost impotriva tuturor regulilor de la Hollywood. Biograful ei, John Bainbridge spunea ca, in afara de inceputul carierei, ea „nu a mai dat interviuri, autografe, nu mergea la premiere si nu raspundea niciunei scrisori primite de la fanii de pretutindeni.”

Nu a fost casatorita niciodata, nu a avut copii. Spunea, in gluma, „nimeni nu vrea sa fie cu mine. Nu stiu sa gatesc.” De fapt, „nu trebuie sa fii casatorita ca sa ai un prieten bun care sa te insoteasca de-a lungul vietii”, completa Greta Garbo.

O alta declaratie ai ei despre care se vorbeste adesea este ca ar fi zis „Vreau sa fiu singura”. De fapt, ea spusese: „Vreau sa fiu lasata-n pace”. Cu toate acestea, presa continua sa speculeze orice aparitie a ei si nu rata nicio ocazie sa faca poze de paparazzi, oriunde o vedeau, pe strada, la shopping sau pe peronul vreunei gari, momente in care ea isi acoperea fata.

Greta Garbo ramane un simbol al elegantei desavarsite, o actrita a carei viata continua sa fie invaluita de mister si sa fascineze generatii intregi chiar si astazi.