Sufletul-pereche. Mitul perfect?

De cate ori nu s-a intamplat sa auzi pe cineva vorbind despre sufletul sau pereche si, cateva luni mai tarziu, sa descoperi ca cei doi s-au despartit de mult? Tindem sa avem prea multe sperante si sa ne plasam asteptarile prea sus sau, mai simplu si mai dificil de crezut, chiar asta simtim...

Declaratia recenta a unui fotbalist roman despre iubita lui -"Normal ca suntem suflet pereche, din moment ce suntem impreuna…"- cu care are o relatie plina de scantei, pasiune, certuri si batai m-a facut sa ma gandesc mai mult la greutatea cuvintelor pe care le folosim. Am ajuns oare sa ne dorim atat de mult sa credem in sufletul-pereche incat avem tendinta de a considera ca l-am gasit de fiecare data cand intram intr-o relatie? Sau, si mai grav, am ajuns sa ne conditionam dragostea si masuram fericirea raportand totul la acest termen?

Cautarea neincetata a sufletului pereche ne angreneaza intr-un cerc vicios: cu cat cautam mai mult si suntem mai decisi in aceasta privinta, cu atat mai greu ne este sa il descoperim si de aici sentimentele de dezamagire sau de vid interior.

Sufletul pereche si prima dezamagire

Cum ar arata, in viziunea celor mai multi, sufletul pereche pe care il asteapta, il cauta si il viseaza? O persoana care sa ne accepte cu toate calitatile si defectele, o persoana pentru care la randul sau sa reprezentam sufletul pereche, o persoana atragatoare si care sa ne vrea pe noi si numai pe noi. Si, cu toate ca nu e imposibil ca aceasta persoana sa existe, este cel putin daunator pentru propria noastra persoana sa ne inchipuim faptul ca gasirea sufletului pereche ne-ar putea rezolva toate problemele si ca viata ar fi minunata din secunda urmatoare in care l-am identifica.

Am rugat-o pe Roxana sa-mi spuna cat de mult crede o tanara de 24 de ani in sufletul pereche.

"Am crezut intotdeauna in notiunea de suflet-pereche si probabil ca inca mai cred. Am avut norocul sa-l intalnesc destul de devreme, la 19 ani, si am ramas impreuna aproape doi ani. Ne-am despartit si cu toate astea simt ca el a fost sufletul meu pereche. Oricum, am crezut intotdeauna ca sufletul pereche nu sunt facute sa ramana impreuna", povesteste ea.

Exista teorii conform carora cuplul format pe baza aceste notiuni, a sufletului pereche, nu rezista prea mult, pentru ca este un cuplu supus unui test , acela al evoluarii si, in functie de cat de mult a evoluat fiecare dintre membrii cuplului (sufletul pereche este reprezentat de o persoana intalnita intr-o viata anterioara, persoana de care ne leaga extrem de multe lucruri si asemanari). Prima dezamagire in ceea ce priveste sufletul pereche ar fi aceasta; faptul ca nu putem pastra langa noi -exista exceptii, evident- pe cel pe care il consideram sufletul nostru pereche.

?

Sursa : 1