Ce inseamna sa iubesti ?

copil cu gandul la dragosteCe este iubirea? Acesta este un subiect abstract si complex, iubirea fiind greu de definit. Totusi, poate fi considerata o suita de comportamente si actiuni realizate in mod altruist si neconditionat.

In plus, iubirea poate fi experimentata nu doar de oameni, ci si de alte specii care pot stabili legaturi emotionale, precum cainii, caii sau delfinii.

In limbajul cotidian, "iubirea" reprezinta o relatie pasionala intre doi oameni, insa conceptul poate fi aplicat si in alte tipuri de relatii, precum: iubirea familiala, iubirea platonica si in sens mai larg, iubirea fata de Dumnezeu sau fata de natura. In toate aceste situatii, iubirea reprezinta un sentiment de mare afectiune.

Mai multe studii stiintifice au aratat existenta unei legaturi corelative intre cantitatea de hormoni (dopamina, serotomina) prezente in organism si stadiul in care se situeaza iubirea (pasiune, dorinta). Hormonii sunt raspunzatori de sentimentele si emotiile pe care le simtim atunci cand suntem alaturi de persoana iubita, iar uneori nu ne permit sa vedem realitatea. De aici, survine si sintagma de "dragoste oarba".

Ce inseamna sa iubesti?

A iubi nu inseamna doar sa iti placa mult de cineva, ci este cu totul altceva. De exemplu, cand cineva te place si tu simti la fel il incadrezi in categoria "cineva cu care as vrea sa fiu", in timp ce atunci cand iubesti pe cineva te identifici mai mult in categoria "cred ca pot avea incredere intru totul in acea persoana", ceea ce indica gradul de intimidate emotionala cu cineva. Asadar, iubirea ofera un sentiment puternic, cu grad mare de intimidate pentru o persoana pe care abia ai cunoscut-o.

A iubi pasional inseamna sa existe atractie fizica, dorinta, emotii intense si o mare preocupare pentru persoana iubita. Este un tip de iubire care apare instant si este de o intensitate maxima, desi aceasta scade odata cu timpul.

Unele relatii se termina chiar in punctul in care pasiunea initiala dispare, iar in cazul altora pasiunea se transforma intr-un alt tip de iubire in care dragostea predomina si este insotita de sentimente de dependenta reciproca si incredere. Este un tip de iubire stabil, de durata si care devine tot mai puternica in timp.

Ingredientele de baza si dezvoltarea iubirii

Principalele trei componente ale iubirii: intimitatea, pasiunea si compromisul.

Intimitatea este un sentiment de conexiune, uniune si apropiere emotionala cu cineva, este ceea ce te face sa ai incredere deplina intr-o persoana si sa poti sa-i povestesti detalii personale despre tine si despre viata ta si sa-l lasi sa te vada asa cum esti tu cu adevarat.

Pasiunea se refera la dorinta sexuala si la atractia fizica pe care partenerii o simt unul pentru celalalt.

Compromsiul face diferenta intre dorinta de a iubi o persoana de-a lungul timpului si sa ii ramai alaturi mereu. Este ceea ce doua persoane numesc "casatorie" sau a locui impreuna.

Aceste trei componente nu se regasesc inca de la primele tachinari pasionale, ci doar dupa ce relatia progreseaza, aparand treptat pasiunea, intimitatea si compromisul. Cu toate acestea, sa iubesti cu adevarat inseamna sa ai parte de toate cele trei component ale iubirii.