Schimbarea la Fata. Traditii si superstitii pe 6 august

Pe 6 august, crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos, sarbatoare ce aminteste de minunea petrecuta pe muntele Tabor. Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga.

Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre patima si moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.

Schimbarea la Fata a Domnului poarta si numele popular de „Obrejenie” sau „Pobrejenie”, cu semnificatia de „probozire”, adica ocararea oamenilor neascultatori pe parcursul anului urmator.

Sarbatoarea a prilejuit de-a lungul timpului aparitia a numeroase superstitii, traditii, obiceiuri asociate in spatiul popular romanesc, mai ales cu transformarile naturii si oamenilor aduse de sosirea toamnei.

Traditii si superstitii de Schimbarea la Fata

In aceasta zi se face dezlegare la peste, pentru ca toti crestinii sa se poata bucura de praznicul care are loc in timpul postului Sfintei Maria.

In mediul rural, gospodinele respecta datinile de Schimbarea la Fata si duc primele roade ale viilor la biserica pentru a fi sfintite si binecuvantate, pe care mai apoi le ofera de pomana in amintirea celor morti. Pe langa dezlegarea la peste, in aceasta zi se face si dezlegarea la vin si untdelemn.

Se spune ca cei care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Fetelor care se spala in aceasta zi nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.

Printre traditiile de Schimbarea la Fata este si cea care spune ca oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, vor muri pana la sfarsitul anului.

Se crede ca Schimbarea la Fata este una dintre acele zile sfinte in care se deschid Cerurile si, potrivit credintei populare, cei alesi de Dumnezeu, pot vedea Portile Raiului.

Se spune ca incepand cu 6 august, frunzele incep sa se ingalbeneasca, apele sa se raceasca, pasarile calatoare pornesc spre tarile calde, iar gandacii si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pregatindu-se pentru iarna.

Oamenii care se roaga in aceasta zi, pentru a se elibera de o patima (alcool, tutun etc) se vor vindeca, spune traditia.

Si, in sfarsit, gospodinele trebuie sa intampine sarbatoarea cu evlavie, sa nu  spele in ziua praznicului. Curatenia  generala trebuie sa se termine in ajunul sarbatorii.