Cum a aparut cursa cu oua, cea mai populara traditie de Paste de la Casa Alba

La Casa Alba, a doua zi de Paste este rezervata in fiecare an este rezervata celebrei vanatori de oua de Paste, Easter Egg Roll, un eveniment cu o traditie de 140 de ani.

Obiceiul a fost lansat in America in 1872, iar pe atunci cursa cu oua de Paste avea loc pe gazonul Congresului american si lasa urme destul de vizibile, astfel incat in 1876, din cauza pagubelor create de copii si de parintii lor pe terenul inverzit din jurul institutiei, parlamentarii au introdus o lege de protectie a spatiului verde, interzicand folosirea peluzei Congresului pentru evenimente publice.

Dupa doi ani de pauza, copiii s-au putut intoarce in cursa cu oua de Paste, de data aceasta, pe terenul Casei Albe, dupa ce in 1878 presedintele Rutherford B. Hayes si sotia sa, Lucy, au gazduit prima cursa cu oua de Paste din istoria Casei Albe.

De atunci, aproape toti presedintii americani au organizat acest eveniment in ficare an de Paste, traditia fiind intrerupta timp de 12 ani, din 1941, cand America a intrat in al Doilea Razboi Mondial, pana in 1953, cand s-a terminat restaurarea Casei Albe.

 

In Marea Britanie, Germania, Danemarca si alte tari europene, copiii au preluat obiceiul cursei cu oua de Paste de la emigrantii americani.

Copiii care participa la competitie trebuie sa rostogoleasca ouale colorate de Paste prin iarba cu ajutorul unei linguri si nu trebuie sa aiba mai mult de 13 ani.

In 1974, presedintele Nixon le-a permis organizatorilor sa imprumute linguri din bucataria Casei Albe. Tot de numele Nixon, mai exact de cel al Primei Doamne Pat Nixon, se leaga si traditia Iepurasului de Paste de la Casa Alba, inaugurata de aceasta in anul 1969.

In fiecare an, un angajat al Casei Albe este costumat in Iepurele de Paste si al carui chip nu trebuie sa fie vazut. Identitatea lui este, insa, dezvaluita mai tarziu.

Vanatoarea de oua de Paste a evoluat de-a lungul timpului. Spre exemplu, in 1981, presedintele Ronald Reagan si sotia sa Nancy Reagan au gazduit prima vanatoare de oua de lemn, inscriptionate cu autografe ale unor personalitati celebre din lumea filmului, a sportului sau chiar din politica.
Vanatoarea de oua-suvenir a devenit, desigur, traditie.

Anul trecut, ouale suvenir de la Casa Alba au fost inscriptionate cu autografele sotilor Obama.