3 aplicatii mobile care te pot avertiza in cazul dezastrelor naturale

Fie ca vorbim de fenomene meteo extreme, fie ca vorbim despre dezastre naturale, putini sunt cei care stiu ca exista si in Romania aplicatii mobile care ne pot avertiza.

Guvernul a anuntat deja ca Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), alaturi de operatorii de telefonie mobila, lucreaza la un sistem de alertare a populatiei, prin telefonul mobil, numit “Sistem Alert”. Pana la momentul la care vom putea utiliza insa acest sistem, iata ce optiuni avem:

Aplicatia DSU pentru situatii de urgenta

Aplicatia Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) este disponibila in gratuit in App Store si Google Play si are patru categorii – informare, alertare, raportare si invatare.

Aplicatia ofera informatii legate de comportamentul in cazul cutremurelor, inundatiilor, incendiilor, dar si informatii care ar putea fi folositoare in cazul acordarii primului ajutor. Totodata, aceasta include avertizari meteo, de inundatii, cutremure sau drumuri blocate.

Din pacate insa, majoritatea recenziilor facute de catre utilizatori sunt negative si spun ca aplicatia se blocheaza, necesita update-uri sau pur si simplu nu functioneaza.

INOVAGRIA Meteo, aplicatia Administratiei Nationale de Meteorologie

Aplicatia INOVAGRIA Meteo este disponibila in Google Play si ofera avertizari meteorologice si buletine agrometeorologice.

Aplicatia costa 9,95 euro pe an, accesul fiind gratuit in primele 7 zile.

Recenziile utilizatorilor arata ca aplicatia mai are nevoie de imbunatatiri.

Alerta cutremur Vrancea, aplicatie realizata in parteneriat cu Institutul Roman de Seismologie Aplicata (IRSA)

Aplicatia de alarma seismica este disponibila pe baza de abonament lunar (9,99 euro) sau anual (99,99 euro), in App Store.

Conform site-ului oficial, dupa ce este pornita, ea trebuie sa ruleze tot timpul in fundal, pentru ca este conectata 24/7 la sistemul IRSA si permite utilizatorilor sa ia cunostinta, cu aproximativ 30 de secunde inainte, de apropierea iminenta a undei de soc a unui cutremur de peste 4.8 grade pe scara Richter.

Cei care au folosit aceasta aplicatie au spus ca poate fi intr-adevar utila, daca se mai lucreaza la timpul de avertizare. Chiar daca pe site-ul oficial scrie ca alarma se primeste cu aproximativ 30 de secunde inainte de seism, se pare ca au fost oameni care au primit aceasta alarma cu doar 10-15 secunde inainte.