3 modalitati prin care o femeie poate reusi intr-un domeniu dominat de barbati

Orice domeniu de lucru are provocari neasteptate, insa femeile care vor sa atinga succesul intr-un mediu controlat de barbati trebuie sa depuna eforturi suplimentare.

Ingineria, constructiile sau finantele sunt unele dintre domeniile in care statisticile arata ca vei intalni mai degraba barbati decat femei. Mai mult decat atat, reprezentantele sexului feminin trebuie sa depuna mai multa munca pentru a-si demonstra abilitatile si a fi acceptate de colegi. De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie Aplicata arata ca femeile care isi construiesc cariere de succes in aceste domenii sunt vazute de colegii lor de sex masculin drept dificile si mai putin sociabile. Aceste stereotipuri iti pot afecta sansele de a promova si de a te dezvolta pe plan profesional. Exista insa si modalitati prin care o femeie isi poate construi o cariera de succes, fara sa isi sacrifice feminitatea sau etica de la locul de munca:

Porneste la drum cu incredere

Potrivit Forbes.com, indiferent de sex, persoanele care arata ca sunt sigure pe ele la locul de munca sunt observate mai des de superiori si propuse mai frecvent pentru promovari sau mariri de salariu. O femeie care isi cunoaste valoarea, abilitatile si competentele nu va permite nimanui sa se poarte cu ea altfel decat s-ar purta cu un barbat. Si in Romania exista exemple de succes ale femeilor in domenii in care nu te-ai fi asteptat. De exemplu, Cezar Rapotan a preluat pachetul de actiuni de 20% detinut de sotia sa, Angelica Rapotan, la compania Arabesque din Galati. Cei doi au pus bazele afacerii in 1994, iar de atunci, Arabesque a devenit cel mai mare distribuitor si retailer de materiale de constructii din Romania.

Gaseste-ti un mentor care sa te ghideze in cariera

Multe femei care au descoperit succesul in medii de lucru dominate de barbati au invatat din propriile greseli cum este bine sa procedeze in anumite situatii de business. Profita de experienta lor si gaseste-ti o persoana de sex feminin de la care sa ai ce invata si care sa te ghideze in cariera. Femeile din domeniile predominant masculine se sustin una pe cealalta, asa ca nu iti va fi greu sa iti alegi o persoana de incredere, pe care sa te poti baza cand ai nevoie de un sfat sau de ajutor.

Ia cuvantul in sedinte

Numeroase studii arata ca femeile sunt intrerupte mai des atunci cand iau cuvantul in sedinte, iar barbatii domina in proportie de 75% din conversatiile de la locul de munca. Din acest motiv, barbatii sunt perceputi de manageri ca fiind mai competenti si de incredere. Intr-un mediu dominat de sexul masculin, va trebui sa iti gasesti vocea si sa ti-o faci auzita, daca vrei sa fii luata in serios, chiar si cu riscul de a parea impunatoare si intimidanta. Nu te teme sa corectezi informatiile din sedinte si sa iti oferi parerea pe marginea subiectelor discutate. Poate ca iti va fi mai greu la inceput, insa cu timpul, colegii tai iti vor acorda respectul si atentia pe care le meriti.

Chiar daca este mai dificil sa reusesti intr-un domeniu masculin, tot efortul depus va merita, mai ales daca esti pasionata si priceputa la ceea ce faci. Nu uita ca atitudinea ta este decisiva in modul cum te trateaza colegii: daca esti respectuoasa cu cei din jur, dar nu ii lasi sa treaca peste parerile tale si iti sustii deciziile cu argumente, vei reusi cu siguranta sa iti transformi jobul intr-o poveste de succes.