Masa de Craciun – decorare si meniuri traditionale romanesti

Desi sarbatoarea Craciunului dureaza 3 zile (25, 26 si 27 decembrie), cea mai importanta zi dintre acestea, in care se face masa festiva, este prima zi de Craciun - 25 decembrie. Pregatirea mesei pline cu bunatati cuprinde un adevarat ceremonial, incepand cu pregatirea preparatelor traditionale (carnati, caltabosi, toba si altele) inca din ziua de Ignat, dupa taierea porcului, si terminand cu decorarea mesei, in care totul sa fie aranjat in cele mai mici detalii.

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca mancarurile traditionale si nici decoratiunile menite sa ne introduca in atmosfera specifica, de sarbatoare. Lumanarile, aranjamentele cu crengute de brad, sevetelele imprimate cu motive de sarbatori, bradutii impodobiti si Mos Craciun, in miniatura, au rolul de a crea o atmosfera calda si primitoare, specifica sarbatorilor de iarna.

Decorarea festiva a mesei de Craciun

In decorarea mesei de Craciun cromatica este foarte importanta, culorile specifice sarbarorii fiind rosu, alb, auriu, argintiu, verde, maro si albastru inchis. Servetelele, farfuriile cu modele sau in culori specifice perioadei (formele patrate sunt in trend), tacamurile din inox sau  argint si decoratiunile (un ornament din crengute de brad natural, sub forma de coronita decorata ori un ornament floral elegant, din crini si crengute de brad si un sfesnic auriu cu 3 lumanari rosii, deasemenea decorat) vor atrage cu siguranta admiratia invitatilor. Pentru un aspect spectaculos, fata de masa trebuie sa fie alba sau rosie, eventual cu elemente de Craciun: braduti, ingerasi, reni, mos Craciuni, oameni de zapada si alte ornamente.

Pentru o atmosfera calda, primitoare si in acelasi timp intima, misterioasa, foloseste surse de iluminat partial, precum lampi colorate, sfesnice si lumanari.

Sugestii pentru meniul de Craciun

Pentru inceput, veti servi invitatii cu un aperitiv: de obicei un paharel de tarie, recomandabil  tuica fiarta sau o bautura din fructe de padure, pentru a deschide apetitul.

Pentru antreuri puteti alege dintre urmatoarele: leber, toba, caltabos, slaninuta afumata (cu sare si usturoi sau boia) salata boeuf, piftie (racituri), carnati sau delicatese precum muschiulet umplut, alaturi de branzeturi si legume (castraveti verzi, rosii, salata verde si ardei gras).

Felul principal de mancare va include friptura (din carne de porc, vita, pui sau curcan) cu garnitura de legume la cuptor sau cartofi natur ori piure, alaturi de salata din muraturi asortate (castraveti murati, gogonele, conopida) sau gogosari in otet. Mai puteti pune pe masa de Craciun sarmalute in foi de vita sau varza si carnati de casa, din carne de porc.

Bautura trebuie sa fie suficient de diversificata pentru a multumi gusturile fiecarui invitat la cina de Craciun. In afara de nelipsitul vin (vinul fier, cu mirodenii, este specific acestei perioade a anului), mai puteti pune pe masa tuica fiarta, sampanie sau vin spumant, cognac, whisky, diverse cocktail-uri aromate, punch, cafea si, bine-nteles, suc si apa minerala pentru copii sau doamnele care nu servesc alcool. Se va tine cont si de paharele specifice fiecarui tip de bautura, care vor avea diferite marimi dar si diferite forme.

Ca desert nu trebuie sa lipseasca fructele de sezon (portocale, mandarine, kiwi, mere, pere, grapefruit, rodii, pomelo) si traditionalul cozonac (cu nuca, cacao, rahat si stafide), iar pe langa acestea mai puteti adauga placinta cu mere,  crema de zahar ars, mere coapte, turta dulce, diverse prajituri sau un tort de Craciun.

O masa plina, inconjurata de toti cei dragi, familie si prieteni, te va introduce cu siguranta in atmoasfera magica a Craciunului, o sarbatoare pe care este bine sa o petreci asa cum se cuvine, in familie.